
راهنمای انتخاب بهترین صندوق سرمایهگذاری
من مقداری پول دارم. بهترین صندوق برای سرمایهگذاری کدام است؟
این تقریبا سوال همه برای انتخاب صندوق هست. آیا آخرین سود صندوق را معیار انتخاب آن قرار دهیم؟ یا سود یک سال قبل؟ صندوق درآمد ثابت بهتر هست یا صندوق مختلط؟ صندوق قابل معامله یا مشترک؟
برای آشنایی با صندوقها نوشته صندوقهای سرمایهگذاری را مطالعه کنید.
در گام اول باید مشخص کنید که در چه نوع صندوقی سرمایهگذاری کنید. درآمد ثابت یا مختلط یا طلا… برای انتخاب بهترین صندوق باید مراحل زیر را طی کنید.
- بازه سرمایهگذاری خود را مشخص کنید
- شرایط اقتصاد در زمانی که قصد سرمایهگذاری دارید چگونه است؟ آیا جهش ارزی و تورم رخ داده است؟ یا شرایط کاملا آرام و عادی هست؟
بازه سرمایهگذاری و شرایط اقتصادی
آیا بازه سرمایهگذاری شما تنها چند ماه هست؟ یا سه ساله؟ دقت کنید که این سوال مهمترین گام سرمایهگذاری هست که تمامی انتخاب بعدی شما به این سوال بستگی دارد.
اگر بازه سرمایهگذاری شما در شرایط عادی اقتصاد زیر یکسال هست، صندوقهای درآمد ثابت بهترین گزینه جایگزین سپرده بانکی هستند. ولی در شرایط تورمی مثل سال 97 و 98، ریسکگریزی معنی ندارد! چون بازار مالی همیشه با تاخیر نسبت به دلار و سکه خود را با تورم تنظیم میکند. بنابراین در شرایط تورمی حتی اگر بازه سرمایهگذاری شما 6 ماهه هم باشد باز هم اختصاص بخشی از سبد سرمایهگذاریتان به صندوق مختلط یا سهامی معقولتر هست.
در شرایط عادی اقتصادی، بهترین استراتژی برای دید بلندمدت انتخاب سبد ترکیبی از چند صندوق مختلط و سهامی و یا خرید سبد شاخص کل یا چند شاخص اصلی هست. در نوشته بهترین سرمایهگذاری ده سال اخیر با استفاده از دادههای بانک مرکزی نشان دادیم که پربازدترین سرمایهگذاری از سال 87 تا 97، شاخص فلزات اساسی بود. اگر دید بلندمدت (مثلا 5 ساله) برای سرمایهگذاری در صندوقها دارید، اختصاص کل سبد به صندوقهای درآمد ثابت خیلی محافظهکارانه است و در بلندمدت بازدهی کمتری دارد. مخصوصا در کشور ما که هر چند سال یکبار تورم بزرگ رخ میدهد.
بسیار مهم است بدانید که ریسک سرمایهگذاری در صندوقها در کل کم است. چون حتی ریسکیترین صندوقها تحت نظارت سازمان بورس هستند و سازمان لیست سهمهایی که صندوقها حق دارند در آن سرمایهگذاری کنند را منتشر میکند و ابلاغ میکند.
بنابراین صندوقها نمیتوانند هر ریسکی بکنند و سرمایه مردم را در هر دارایی که خواستند سرمایهگذاری کنند. درنتیجه ریسک ورشکستگی یا صفر شدن سرمایه در صندوقها بسیار بسیار کم است . تنها ریسک ممکن در صندوقهای ریسکی، سود نکردن یا از دست دادن درصدی از سرمایه است.
خوب پس از اینکه مشخص کردید در چه صندوقهایی میخواهید سرمایهگذاری کنید . حالا سوال اصلی این است که کدام صندوق در بین دهها صندوق را انتخاب کنم؟
مقایسه و انتخاب بهترین صندوق درآمد ثابت
برای انتخاب بهترین صندوق درآمد ثابت باید موارد زیر را بررسی کنید
- سایز صندوق
- نوسان سود صندوق در گذشته
- عملکرد این صندوق نسبت به سایر صندوقهای درآمد ثابت در چند ماه گذشته
برای اینکه بتوانید عملکرد صندوقها را با هم مقایسه کنید لازم است ریشه سود بالا را شناسایی کنید.
همه صندوقهای سرمایهگذاری در لیست مشخصی از داراییها که توسط سازمان بورس ابلاغ میشود، میتوانند سرمایهگذاری کنند. خوب چگونه یک صندوق بهتر از دیگری عمل میکند؟
-
سایز صندوق
اولین فاکتور که در نگاه اول دیده نمیشود، سایز صندوق است. سایز صندوق یعنی میزان سرمایهای که یک صندوق جذب کرده است. برای مثال صندوق گنجینه زرین شهر بزرگترین صندوق درآمد ثابت در ایران با سرمایه تحت مدیریت نزدیک 27 هزار میلیارد تومان است. در حالی که اندازه صندوق صبای هدف یا فیروزه، زیر 100 میلیارد تومان هست. یعنی صندوق گنجینه زرین شهر 270 برابر بزرگ تر از این دو صندوق هست.
خوب سایز صندوق چه تاثیری در میزان سود آن دارد؟ توضیح دقیق آن کمی پیچیده و سخت میتواند باشد ولی اگر بخواهیم ساده توضیح بدهیم، صندوق با سایز کوچک قدرت مانور و انعطاف پذیری بیشتری دارد.
برای مثال یک صندوق 50 میلیاردی را با یک صندوق 5 هزار میلیاردی در نظر بگیرید. صندوقی که 5 هزار میلیارد را باید سرمایهگذاری کند ناچار باید این سرمایه زیاد را در بین دارایی متنوعی پخش کند و مدیریت این سرمایه بزرگ نیز چالشی هست. ولی صندوق کوچک به راحتی میتواند بین دارییها و سهام مختلف بازی کند و در نتیجه دست بازتری برای ساختن سود بالا دارد.
برای همین است که اگر دقت کنید تقریبا همه صندوقهای بالای لیست از نظر سود، سایز زیر 200 میلیارد دارند. پس احتمالا سقف این صندوقها همیشه پر هست .(به غیر صندوقهای قابل معامله) صندوقهای کوچک در طی زمان افزایش سقف خواهند داد و مطمئنا این روند سودآوری آنها را تحت تاثیر قرار میدهد.
برای مثال روند سودآوری دو صندوق صبای هدف ( 16 میلیارد) را با صندوق امین آشنا (2 هزار میلیارد) را در زیر با هم مقایسه میکنیم
نوسان سود صندوق در چند ماه گذشته
مولفه مهم دیگر در بررسی عملکرد تیم مدیریت صندوق، بررسی میزان پایداری و نوسان سود در ماههای گذشته است. هیچ وقت سود یک ماهه گذشته صندوقها را بررسی نکنید. سود یک ماه گذشته صندوقها بیشتر گمراهکننده هست تا اینکه اطلاعات مفیدی در اختیار شما قرار دهد. برای تحلیل درست باید بلندمدتتر نگاه کنید. معمولا حداقل بازه بررسی سود صندوقها سه ماهه هست.
برای مثال دو صندوق درآمد ثابت در نظر بگیرید: یک صندوق در 9 ماه گذشته ، هر ماه سود بالای 1.8 درصد ساخته است . حداکثر سود این صندوق در این بازه 2.4 درصد و کمترین سود نیز 1.8 درصد بوده است.
فرض کنیم صندوق دیگری هست که ماه گذشته 3 درصد سود ساخته ولی در 9 ماه گذشته نوسان سود زیادی داشته است. مثلا سه ماه از 9 ماه گذشته زیر 1 درصد و حتی یک ماه نزدیک 0.5 درصد سود ساخته است ولی در عین حال بعضی از ماه ها به تا 3 درصد (معادل سالانه 36 درصد) نیز بازدهی این صندوق بوده است.
اول باید به این سوال پاسخ بدهیم که چرا بعضی صندوقها نوسان کمتری دارند و بعضی برعکس نوسان سود زیادی در گذشته دارند.
چرا نوسان سود بعضی صندوقها بیشتر هست؟
نوسان در سودآوری صندوقها به دو دلیل عمده هست
- درصد سبد صندوق که در سهام سرمایهگذاری شده است
- میزان ریسک سبد سهامی صندوق
درصد سبد صندوق که در سهام سرمایهگذاری شده است
به دلیل اینکه بخشی از سبد صندوقهای درامد ثابت (بین 5 تا 20 درصد طبق دستورالعمل سازمان بورس ) در بورس سرمایهگذاری میشود، بخش اصلی نوسان سود صندوقها مربوط به سبد بورسی آن است. زیرا بخش اوراق درآمد ثابت صندوق نوسان چندانی ندارد و با روند ملایم رشد میکند.
پس میتوان نتیجه گرفت که یکی از دلایل صندوقی که نوسان سود زیادی دارد، درصد بالاتر سهام در سبد بورسی صندوق هست که این فرضیه را میتوان با بررسی سبد صندوق تایید کرد. سبد صندوقها هر ماه به صورت شفاف منتشر میشود که به چه درصدی در کدام داراییها سرمایهگذاری کرده است.
هرچقدر یک صندوق درصد بالاتری را به سهام اختصاص بدهد، یعنی سبد این صندوق در کل ریسکیتر هست نسبت به صندوقی که درصد کمتری در سهام سرمایهگذاری کرده است. البته باز هم تاکید میکنیم که ریسک در مورد صندوقها یعنی احتمال نوسان بالای سود.
میزان ریسک سبد سهامی صندوق
در بین دو صندوق که درصد یکسانی را در سبد سهامی سرمایهگذاری کردهاند هم تفاوت سود زیادی میتواند وجود داشته باشد.
دلیل این تفاوت به استراتژی سرمایهگذاری صندوق و مفهوم ریسک برمیگردد.
با شنیدن کلمه ریسک احتمالا حس ترس و یا حس ناخوشایند به شما دست میدهد در حالی که تعریف علمی ریسک این بار احساسی را ندارد. وقتی میگوییم یک سهم نسبت به دیگری ریسک بیشتری دارد، یعنی احتمال سود بیشتر دارد . در عین حال احتمال ضرر بیشتر نیز دارد. نمیشود هم خدا را خواست هم خرما را.
قبلا صندوق صبای هدف را مثال زدیم که این صندوق با سودهای فوقالعاده 3 تا 5 درصدی در چند ماه متوالی در سر و صدای زیادی راه انداخت .
صندوقی مثل صبای هدف سبد سهامی خود را در سهمهای با ریسک بالا سرمایهگذاری کرده بود( از گزارش ماهانه صندوق معلوم هست) و دقیقا به همین دلیل که در زمان صعود بورس سبد سهامی صبای هدف سود بیشتری میسازد، و به همین دلیل هم در زمان اصلاح بازار، کاهش بیشتر هم دارد.
ولی برخی صندوقها مثل اکسیر دوم فارابی و اعتماد آفرین پارسیان یا بسیاری از صندوقهای رتبه متوسط جدول ردهبندی، در سبد کم ریسک سهام سرمایهگذاری میکنند . برای همین هست که نه در صعود بورس و نه در اصلاح بورس، سود این صندوقها نوسان زیادی ندارد.
با بررسی سبد دارایی این صندوق مشخص میشود که صبای هدف نه تنها درصد بالاتری از سبد خود را در سهام سرمایهگذاری کرده بود( به طور متوسط بالای 20 درصد) بلکه عمده سهمهای این صندوق ریسکیتر بودند.
حالا بین دو صندوق با نوسان سود متفاوت کدام عملکرد بهتری داشته است؟
شاید برای افراد مبتدی مشاهده سود چند ماه گذشته صبای هدف برای سرمایهگذاری در آن بسیار جذاب باشد ولی اولا سایز این صندوق زیر 100 میلیارد تومان هست و اینکه در سال 97 و 98 بازار بورس در کل به میزان خوبی صعود کرده است و از آنجایی که صندوق صبای هدف تقریبا 20 درصد سبد خود را ( بیشتر از سایر صندوقهای درآمد ثابت) در سهام سرمایهگذاری کرده بود توانست ماههای متوالی سود خوبی نصیب سرمایهگذارن خود بکند.
پس عملکرد خوب این صندوق به دلیل درصد بالای سهام و ریسکی تر بودن سبد آن است و عملکرد گذشته آن به معنی سود خوب در آینده نیست. چه بسا بازار بورس در نیمه دوم سال 98 نزولی شود و سود این صندوق بسیار کاهش یابد .
نتیجه اینکه برای انتخاب بین صندوقهای درآمد ثابت نیز باید تصمیم بگیرید که سود مطمئن بدون نوسان زیاد را ترجیح میدهید یا اینکه در صندوقی با احتمال سود بالا و در عین حال ریسک بالاتر میخواهید سرمایهگذاری کنید.
ولی هرچقدر بازه سرمایهگذاری شما کوتاه مدتتر شود (مثلا یک ماهه یا دوماهه که عملا پول نقد شما هست) سرمایهگذاری در صندوقهای با نوسان بسیار کم مثل اعتماد آفرین پارسیان گزینه بهتری هست.
برای بازه میان مدت و بلندمدت نیز شرایط کلی اقتصاد و بازار بورس نیز در این تصمیم باید وارد شود. وقتی شرایط تورمی هست و بازار بورس صعودی هست منطقا صندوق درآمد ثابت با درصد بیشتر سهام بهتر هست!
-
عملکرد این صندوق نسبت به سایر صندوقهای درآمد ثابت
هیچ وقت نباید تحلیل شما محدود به بررسی عملکرد یک صندوق به تنهایی باشد. بلکه باید سود این صندوق را در کنار سود سایر صندوقها بررسی کنید. برای مثال فرضا در حال بررسی سود ماههای گذشته یک صندوق هستید و میبینید که دو ماه پشت سر هم سود زیر یک درصد ساخته است و سریع نتیجه میگیرید که این صندوق به درد نمیخورد.
در حالی که باید ببینید سایر صندوقها در این دوره چگونه عمل کردهاند. آیا اکثر صندوقها در این بازه سود بالا ساختهاند؟ اگر اکثر صندوقهای بزرگ در این بازه خوب عمل کرده باشند احتمالا دلیل سود کمتر به عمکلرد تیم مدیریت صندوق و سبد دارایی صندوق برمیگردد ولی اگر اکثر قریبت به اتفاق صندوقها در این بازه خوب عمل نکرده باشند پس ریشه را باید در شرایط بازار به ویژه بازار اوراق بدهی و سهام ببینید.
ممکن از در این بازه دو ماهه بازار سهام نزولی باشد یا در سود اوراق به یکباره تغییر ناگهانی رخ داده باشد که عملکرد کل صندوقها را تحت تاثیر قرار میدهد.
البته مقایسه نرخ تک تک صندوقها با هم برای پیدا کردن صندوق خوب میتواند سخت و زمانبر باشد . بنابراین یک روش مرسوم برای سجنش عملکرد صندوق، مقایسه نرخ آن با نرخ بازده بازار صندوقهاست. یعنی اگر متوسط بازدهی تمام صندوقهای درآمد قابت فعال در بازار را بازده بازار بنامیم. در این صورت اگر بازده صندوق بالاتر از بازار باشد یعنی این صندوق از متوسط بازار بهتر عمل کرده است.
برای مثال در نمودار زیر بازده صندوق درآمد ثابت لوتوس پارسیان نسبت به بازار در شش ماه گذشته در نمودار زیر نشان داده شده است.
همانطور که میبینید، سود صندوق لوتوس پارسیان هر ماه از متوسط بازدهی صندوق ها بهتر هست. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که لوتوس پارسیان در 6 ماه گذشته به خوبی عمل کرده است.
مقایسه و انتخاب بهترین صندوق مختلط و سهامی
قبل از اینکه سراغ معیارهای انتخاب برویم، خوب است بدانید که بازار صندوقهای مختلط و سهامی نسبت به صندوقهای درآمد ثابت بسیار کوچکتر هست. در حال حاضر جمع ارزش داراییهای صندوقهای درآمد ثابت به بیش از 150 هزار میلیارد تومان میرسد.
در حالی که ارزش صندوقهای سهامی و مختلط با هم زیر 3 هزار میلیارد هست. که نشاندهنده جوان بودن این بازار است. ولی به تدریج به تعداد صندوقها اضافه میشود و صندوقهای قبلی افزایش سقف میدهند و مطمئنا در سالهای آینده صندوقهای سهامی و مختلط هم جایگاه خوبی خواهند رسید.
تمام معیارهای انتخاب صندوق درامد ثابت برای صندوقهای مختلط و سهامی نیز به کار میرود. ولی برای این صندوقها یک معیار متفاوت هست.
در صندوقهای درآمد ثابت از معیار مقایسه بازدهی صندوق نسبت به بازده بازار درآمد ثابت استفاده کردیم. در صندوقهای مختلط و سهامی بازار همان شاخص کل هست. پس یکی از معیارها مقایسه بازده صندوق نسبت به شاخص کل هست.
معمولا همه صندوقهای مختلط و سهامی در وبسایت خود نمودار مقایسه بازدهی صندوق خود را نسبت به شاخص کل قرار میدهند. برای مثال بازدهی صندوق سهامی سهم آشنا نسبت به شاخص بورس را در نمودار زیر میبینید. در شش ماه گذشته صندوق سهم آشنا همیشه از شاخص کل بهتر عمل کرده است و در نتیجه میتوان نتیجه گرفت که صندوق خوبی هست.
با سلام و تشکر بابت مطالب بسیار کاربردی در مورد سرمایه گزاریهای عمومی که به زبان ساده مینویسید. من همیشه سایتتون رو پیگیری میکنم (از طریق RSS) هرچند کم مینویسید اما نمونه چنین مطالبی رو جای دیگه نمیبینم.
من تقریبا در همه مدل صندوق طی این سالها بودم. چند نکته کنکوری که کلا برای ورود به صندوقها باید دونست، اینه که اولا یکی از برتریهای محرز صندوقهای سود ثابت نسبت به سپرده بانکی در اینه که سود روزشمار میدن و هروقت هم بخوای میتونی خارج بشی، در حالیکه سود بانکها ماه شماره و تازه اون هم یکسال پول، بلوکه هست که واقعا ظالمانه ست. دوم اینکه خروج زیر 3 ماه از صندوق، کارمزد بیشتری میگیرن که باید حتما مدنظر قرار داد (البته به جز صندوقهای سود ثابت بورسی / ETF). نکته دیگه اینکه هنوز خرید اکثر صندوقها صرفا حضوریه و باید به دفترشون مراجعه کرد که خوب نیست. البته سایت IBSHOP و یه سایت دیگه که الان اسمش خاطرم نیست، امکان خرید و فروش تعدادی از صندوقها رو اینترنتی و حتی با اپ موبایل فراهم کردن. اما صندوقهای سود ثابت بورسی (ETF) کلا در این مورد خیلی راحت تر هستن و میشه با داشتن کد بورسی، مثل سهام شرکتهای بورسی خرید و فروششون رو در لحظه و اینترنتی انجام داد.
یک مورد جدید هم اخیرا برخورد داشتم. یه مدل اوراق مشارکت بورسی هم بنام اخزا در مدلهای مختلف هست که به عنوان یکی از انتخابهای سود ثابت، قابل بررسیه و شاید نکته مثبتش، امکان نقدکردن سریعشه خصوصا مناسب کسانیه که سهام میخرن و در زمانهایی مثلا بدلیل رکود بازار بورس میخوان پولشونو یه گوشه نگه دارن و بهش سود ثابت بخوره. اما یه نکته توی نمودارهای قیمتشون دیدم که مهم بود، اینکه اوراق اخزا در کوتاه مدت اغلب نوسان قابل ملاحظه ای دارن که ممکنه در این بازه زمانی مناسب خرید نباشن و حتی در بلند مدت هم اکثرا شیب نمودارشون (میزان سود) به مرور کم میشه که باید بهش دقت کرد. اما نمودار صندوقهای سود ثابت، شیب ثابت دارن که نشون دهنده ثبات سوددهیشونه. البته بعضیاشون ماهانه سود میدن که نموداراشون حالت زیگزاگ تکرارشونده داره و بعضی که اصل و سود رو موقع فروش میدن (مثل سهام) نمودار خطی با شیب یکنواخت افزایشی دارن.
خلاصه اینکه همه این موارد در انتخاب گزینه سود ثابت میتونن مدنظر قرار بگیرن: صندوق سود ثابت عادی، صندوق سود ثابت بورسی (ETF)، اوراق مشارکت بورسی (اخزا یا سایر اوراق) که همه اینه از همه نظر به سپرده بانکی ارجحیت دارن، چه از لحاظ میزان سود و چه از لحاظ سهولت خرید و فروش.
هدف نهایی اینه که کاربر عادی بتونه به راحتترین روش، بیشترین سود رو کسب کنه.
و یک پیشنهاد اینکه درسته که صندوقها معمولا برای عموم مردم تعبیه شده که اطلاعات کافی برای خرید مستقیم سهام ندارن یا میخوان سود ثابت بیشتری بگیرن، اما همونطور که همین مطلب شما هم نشون میده، انتخاب یه صندوق مناسب، باز هم فوت و فن هایی داره که حتی یه آدم عادی هم شاید نتونه خیلی ازش سر در بیاره، یا حتی حوصله بررسیش رو نداشته باشه. اینکه در این مطلب، صندوق سود ثابت صبای هدف رو مثال زدید، کار خیلی خوبیه که بنظرم جا داره این کار با بررسی کل صندوقها با ذکر نام، حتی در بازه های زمانی مثلا یک ماهه تکرار بشه. اون هم در شرایط به شدت متغیر اقتصادی که داریم و باعث گیج شدن مردم در انتخاب گزینه مناسب سرمایه گزاری میشه. خصوصا اینکه هنوز 90 درصد مردم، صندوقها رو نمیشناسن و اونهایی هم که میشناسن یا میشنون، فکر میکنن صندوقها هم یه چیزی شبیه موسسات اعتباری هستن که بخاطر سابقه ذهنی بد بخاطر کلاهبرداری هاشون مورد استقبال قرار نمیگیرن و ترجیح میدن پولشون رو ببرن سپرده بانکی کنن با شرایط ظالمانه.
لذا معرفی بهترین صندوقها در بازه های مثلا ماهانه، کمک خیلی زیادی به مردم میکنه که هم با میزان سوددهیشون آشنا بشن و هم بهترین انتخاب در هر شرایط رو انجام بدن. چرا که الان همین صندوقها، هم نیاز مردم رو حتی به خرید دلار، طلای فیزیکی و سهام بطور کل کم میکنه و هم بصورت اینترنتی و در لحظه میتونن خرید و فروش کنن و لذت ببرن.
باز هم از شما بابت مطالب ارزنده تون سپاسگزارم و معذرت که صحبتهام طولانی شد و اگه نقصی در صحبتهام هست صرفا تجربه شخصیه که در این چند سال اخیر داشتم و دوست داشتم بقیه هم بدونن و توی چاله چوله هاش نیفتن.
عالی بود نظرتان
دست شمادردنکنه بشکر
ممنون دوست عزیز از نکات خوبی که نوشتید و از پیشنهادی که دادید. اتفاقا داریم روی ایده ای که دادید کار میکنیم و به زودی منتشر خواهیم کرد.
عالی بود. ممنون
سلام دوستان
من ۱ تومن پول دارم کدوم صندوقا بزارم چیکارش کنم؟
به خاطر وقتی که برای همه اختصاص دادین ممنونم
بسیار عالی ممنون
سلام هر صندوقی که دوست دارید بگذارید فقط به یه نکته توجه کنید تا به مشگل نخورید انهم اینکه ضامن نقدشوندگی صندوق دارد یا خیر
سلام
من میخواستم کد بورس بگیرم بعد دیدم سایتای مختافی تین کارو میکنن آیا اینا قانونی ؟؟ واگر هست فرقی داره از کدوم سایت کد و بگیرم؟مثلا سایت آگاه
و اصلن لازم کد بورس بگیرم برا این مدل از سرمایه گذاری
چقدر خوب توضیح دادید.موفق باشید
بسیار عالی/ من هم با نظر اینشون موافقم. ممنون میشم پیشنهادشون رو عملی کنید
سلام روزتون بخیر ممنون از سایت خوبتون که رایگان به سوالات کاربر ها با حوصله پاسخ میدهید.
سوال خدمتتون داشتم
اینکه به طور کلی صندوق های سرمایه آیا مثل بانک های خصوصی امکان ورشکستگی یا دزدین پول کاربر ها را دارد؟یعنی همچین رسیکی دارد که یک صندوق مثل موسسات بانکی پول های مردم را بالا بکشد و آیا بانک مرکزی تضمینی برای پول ها میدهد؟؟؟مثل بانک های خصوص که بانک مرکزی گفته تا سقف ۱۰۰ میلیون از حساب شخص را بیمه میکند ….ممنون مبشم توضیح بفرمایید چون هرچی سرچ کردم پاسخ واضحی پیدا نکردم
سلام پوریا جان
این سوال خیلی از دوستان هست که اینجا کامل توضیح میدیم.
اول باید فرق بین سازمان ناظر بانک و صندوق رو بدونید. بانک ها زیر نظر بانک مرکزی هستن. صندوقها تحت نظارت سازمان بورس قرار دارن و جز موسسه های بازار مالی محسوب میشن. عملکرد صندوق ها از سمت سازمان بورس کاملا تحت نظارت هست و سازمان موظف کرده صندوق ها رو که هر ماه به طور شفاف صورت های مالی و دارایی شون رو اعلام کنن . اینکه هر ماه چیا رو خریدن و چه دارایی هایی رو فروختن. این وضعیت عملکرد صندوقها در سایت codal.ir منتشر میشه که می تونید با سرچ اسم هر صندوق مطالعه کنید.
در کل حرف ما این هست که نگران اختلاس از صندوقها نباشید. صندوقها جای مطئنی برای سرمایهگذاری هستند و تنها فاکتوری که باید در نظر بگیرید ریسک صندوق و سیاست سرمایهگذاری صندوق هست . اینکه شما مثلا در یک صندوق سهامی سرمایهگذاری میکنید عملا دارید ریسک بازار سهام که یک بازار نوسانی هست رو قبول میکنید و این فاکتور رو باید در نظر بگیرید نه احتمال اختلاس.
من واقعا گیج شدم چون تازه کارم میشه چندتا مشاور کار بلد و درست پیشنهاد بدین که بتونن در زمینه سرمایه گذاری در بورس کمکمون کنن؟
سلام دوست عزیز
لطفا به ما بگید کجا مبهم بود و چطور توضیح بدیم که ما یک نوشته جدید بنویسم یا شفاف تر صحبت کنیم. سوال هاتون رو میتونید از پشتیبانی در سایت بپرسید ازمون .
سلام من ۲۰میلیون پول دارم چندسال گذاشتم بانک بلندمدت کشتن خودشونو حدود ۱۸درصد سود میدن واقعا یعنی صفر یعنی پولم تو دستم باشه بهتره. لطف کنید بگید ازکجا راجب این صندوقها اطلاعات بگیرم درضمن خودم تو بورس فعالیت خیلی کم دارم ولی راجب صندوقها اطلاعی ندارم
سلام
نکته مهم در سرمایه گذاری اینه که فردا اگر صندوق پولتون رو نداد میخواهید چکار کنید ؟
یک موسسه مالی توی ایران 500 شعبه باز کرد و حتی توی بعضی از ادارات هم شعبه داشت ولی الان پول مردم رو نمیده
پس توی صندوق با درامد ثابت هم همه دارایی هاتون رو نزارید و به این جمله فکر کنید که اگر فردا پول نداد هیچکار نمیتونم بکنم
سلام
این موسسه های مالی از طرف بانک مرکزی غیرمجاز اعلام شده بودن و طبق قانون ، بانک مرکزی فقط 100 میلیون تومان سپرده بانکی رو تضمین میکنه. یعنی حتی امروز هم یه بانک پول شما رو نده بانک مرکزی تا 100 میلیون تومان از سپرده رو به سپردهگذار میده تا وضعیت نقدشوندگی بانک مشخص بشه. پس اینکه یک موسسه غیرمجاز پول مردم رو نداده دلیل بر این نیست که بانک ملت هم پول مردم رو نده.
در مورد صندوق ها هم توضیح دادیم که همه صندوق ها تحت نظارت سازمان بورس هستن و صورت های مالی شون هر ماه شفاف منتشر میشه. در احتمال های بسیار کم ممکنه یک صندوق ورشکست بشه و پروسه برگشت سرمایه طول بکشه ولی اینکه پول رو بردارن برن در مورد صندوقها احتمالا اتفاق نمیفته .
من صندوق کارگذاری بانک صادرات رو انتخاب کردم فقط بخاطر ضامن نقد شوندگیش.
اگا ممکنه یک یا دو صندوق برتر رو معرفی کنید
سپاس از سایت خوبتون.پایدار باشید.👍🏻
دقیقا سوال منم بود
سلام میشه خیلی ساده و البته کامل توضیح بدین ک قمیت اماری چیه؟؟
و چ فرقی با قیمت صدور و ابطال داره،
و چرا صندوق ها اینو قیمت اماری رو افزایش یا کاهش میدن،
و این ک بالا بودن این قیمت خوبه یا بد؟
در نهایت ممنون از سایت خوبتون
سلام مجید جان
به دلیل اینکه بعضی مواقع شرایط خاصی در بورس میتونه پیش بیاد مثل بسته بودن نماد یک سهم یا صف خرید یا صف فروش بودن یه سری سهم تو سبد صندوق، سازمان بورس این اختیار رو در اختیار صندوقها گذاشته که وقتی این شرایط مشخص شده پیش اومد( در چهارچوب دستورالعمل سازمان) ، صندوق قیمت برخی سهمهای موجود در سبد سرمایهگذاری رو تعدیل کنه .بهاینترتیب در چنین شرایطی NAV محاسبهشده بر پایه تعدیل قیمت سهام، مبنای تعیین قیمت صدور و ابطال واحدهای سرمایهگذاری قرار میگیره .در واقع قیمت آماری که گزارش میشه قیمت واقعی NAV همون روز هست .ولی قیمت صدور و ابطال همون قیمت تعدیل شده هست.
سلام . چه سایت خوبی دارین . یه سوال : با مثال شروع می کنم .صندوق آگاه رو که بررسی می کردم ، جمع درصد رشد سال به سال هر واحد ، با جمع درصد رشد نهایی هر واحد که در طول عمر صندوق سایت اعلام کرده بود همخوانی نداشت . یعنی جمع درصد رشد هر واحد در یازده سال عمر صندوق رو که سال به سال جمع کردم ، حدود 611 درصد می شد اما درصد رشد هر واحد 83292703% اعلام شده بود . علت چیه ؟
دوست عزیز اگربه مدت 5 سال قیمت صندوق هرچیزی مثلا هر سال 100 درصد نسبت به سال قبل بیشتر بشه
در پایان سال پنجم قیمت نسبت به سال اول 3200 درصد افزایش پیدا کرده نه 500 درصد
سلام.من میخوام به مدت ده سال در صندوق های سرمایه گذاری سهامی سرمایه گذاری کنم چه صندوقی رو پیشنهاد می کنید
بسیار متشکر از مطالب خوبتون. موفق باشید
سلام
خدمت دوستان عزیز با تشکر از مطالب خوبتون
مبتدی هستم و قصد سرمایه گذاری در صندوق ها رو دارم ولی هنوز تفاوت صندوق و بانک رو نفهمیدم
میشه مقداری واضح تر توضیح بدید
حدودا 20 میلیون سرمایه ازاد دارم اگر بانک بزارم حدودا ماهی 210 هزار تومان سود میدن اگر صندوق با سود ثابت باشه ماهانه چقد سود میدن
با تشکر بازم شرمنده
حدود ۳۵۰ الی ۴۰۰ هزار تومان میانگین در صندوقهای با درآمد ثابت
البته نوع صندوق در سودهی متفاوته ممکنه درصد سود بیشتر هم بشه.
سلام وقت بخیر. توی همه مدل صندوق آیا اصل سود و پول ثابت هست هست؟ یعنی در صورت زیان آن صندوق اصل سرمایه و حداقل سود ثابت هست؟؟ یا اینکه از سپرده و سود حداقل شما کسر میشه؟؟
سلام
سرمایهگذار صندوق در سود و ضرر صندوق شریک هست. نمیشه که وقتی یه صندوق ماهی 5 درصد سود ساخت همه شریک بشن ولی وقتی ضرر ساخت بیاد حداقل سود ثابت بده یا تضمین کنه سرمایه رو . از نظر منطقی درست نیست .
صندوق ها تضمین حداقل سود یا اصل سرمایه رو ندارن . چون این ها خلاف فلسفه سرمایهگذاری در صندوق هست. کسی که در صندوق سرمایهگذاری میکنه میخواد با موجهای بازار و به طور کلی اقتصاد حرکت کنه . اگر سود ثابت میخواهید بانکها هستند. ولی اگر میخواهید سرمایه تون در برابر تغییرات اقتصاد منعطف باشه سود تضمینی نمیتونه وجود داشته باشه .
در کل ریسک صندوقهای درآمد ثابت خیلی کم هستند و امکان نداره در بازه میانمدت یه صندوق درآمد ثابت بیاد ضرر بده . (ممکنه یه ماهه سودش کم بشه یا در موارد خاص و یا احتمال کم حتی منفی بشه )
با سلام وعرض ادب ممنون از مطاتب عالیتون
با توجه به توضیحاتتون و بررسی سود ماهانه و سه ماهه و…صندوق سهامی مانند ارزش کاوان اینده رتبه نخست همه پریودهای زمانی رو به خودش اختصاص میده اما وقتی که نموداربازدهی صندوق نسبت به شاخص کل رو ملاحظه کنید متوجه میشید که همواره از شاخص عقب مونده.درچنین شرایطی کدوم فاکتور مهمتره؟بازدهی یا جلوزدن از شاخص؟
خیلی متشکرم
ارزیابی عملکرد صندوقها و سود یک سرمایهگذاری همیشه نسبی هست. یعنی با مقایسه همزمان سود-ریسک با بقیه فرصتهای سرمایهگذاری در بازار هست که میتونیم نتیجه بگیریم یه سرمایهگذاری خوب بوده یکی نه. دو فاکتور معمولا در بررسی عملکرد صندوقها مهم هست. یکی مقایسه سود صندوق با بقیه فرصتهای سرمایهگذاری در بازار با ریسک مشابه و صندوقهای همگروهی اش (اگر صندوق سهامی باشه با شاخص هم ) و بررسی نوسان سود صندوق در یک بازه بلندمدت( حداقل بالاتر از 6 ماه ) .
مقایسه بازدهی صندوق با شاخص برای صندوقهای سهامی درست هست که میتونن تا 100 درصد سبد رو در بورس بذارن و از نظر ریسکی مشابه هم هستند. پس برای صندوق سهامی یا سبدگردان که ریسک مشابه شاخص بورس رو داره، معیار حداقل بازدهی، سود شاخص هست . ولی برای صندوق درآمد ثابت یا مختلط معیار درستی نیست که سودشون رو با بازدهی شاخص ارزیابی کنیم چون به دلیل محدودیت سبدشون دارایی به ترتیب کم ریسک و با ریسک متوسط محسوب میشن.
بنابراین باید برای صندوقهای درآمد ثابت و مختلط سودشون رو با بقیه همگروهیهاشون مقایسه کنیم. (البته با داشتن نگاه کلان تر از سود شاخص بورس و نرخ بهره و سود سایر بازارهای موازی در بازار با ریسک مشابه) مثلا ممکنه همه صندوقهای یه گروه خیلی بد عمل کنن و یه صندوق در بینشون عملکرد نسبت به بقیه بهتر باشه ولی نمیتونیم نتیجه بگیریم این صندوق خوبه! پس بایدسایر فرصتهای معادل در بازار رو همیشه زیر نظر داشته باشیم . ارزیابی سود یک سرمایهگذاری همیشه نسبی هست.
سلام با توجه به توضیحات ادمین که من خیلی متوجه نشدم همچنان صندوق ارزش کاوان آینده مناسب سرمایه گزاری هست یا خیر؟ بازدهی مهمه یا جلو زدن از شاخص؟
سلام خسته نباشید من 100 میلیون تومان پول دارم و برای یک سال سپرده گذاری چه صندوق سرمایه گذاری رو به من پیش نهاد میدهید با تشکر
سلام .
با توجه به ریسک پذیری تون و با توجه به نکاتی که در این نوشته آموزش دادیم صندوق مناسب رو میتونید انتخاب کنید . در گزارش 9 ماهه صندوقها هم میتونید عملکرد 9 ماهه 98 صندوقها رو ببینید .
سلام وقتي قيمت آماري بيشتر از صدور و ابطال هست يعني چه و وقتي كمتر از اوناست يعني چه و كدوم حالت بهتره؟
سلام بر همگی از آموزشهاتون سپاسگزارم.ولی متوجه نشدم صندوقهای با درآمد ثابت هم زیان ده هستند ….اگه اینطوره پس به ریسک وسود دهی بالا می ارزه که تو صندوق مختلط سپرده گذاری کنیم…
ما جایی نگفتیم که صندوقهای با درآمد ثابت زیانده هستند. میتونن در شرایط خاص بسته (مثلا اصلاح سنگین بازار بورس) به ریسک سبد صندوق، به صورت کوتاهمدت زیان ده باشند. همین ریسک سبد باعث میشه تو شرایط صعود بورس سود بهتر از سایر صندوقها کسب بشه. ریسک یعنی دقیقا همین که احتمال سود زیاد هست در عین حال احتمال ضرر هم وجود داره.
سلام
مطالبتون بسیار مفید بود
ممنون
سوالم اینکه 300 م پول دارم و قصد سرمایه گذاری 2 ساله دارم.
صندوق سرمایه گذاری سهامی رو میدید؟
و نظر شخصی تون در مورد کارگزاری آگاه
با تشکر از مطالب خوبتون
یه سوال اینکه در صندوق های سهامی کدوم صندوق رو انتخاب کنیم
1- تعداد واحد کمتر در صندوقی که nav گرانتری دارد بخریم
یا
2- تعداد واحد بیشتری در صندوق با nav کمتر؟
سلام دوست عزیز
قیمت (یا عدد) NAV به خودی خود مهم نیست،بلکه تغییراتNAV مهمه.
بطور مثال دو صندوق رو درنظر بگیریرید.در اولی قیمت یک واحد صندوق 5 ملیون تومانه که 20 درصدافزایش، سود قیمتش رو به 6 ملیون تومان میرسونه.در صندوق دوم هم قیمت یک واحد400 هزارتومانه که بعد از 20 درصد افزایش،قیمتش به 480 هزار تومان میرسه.
البته افراد تازه وارد به لحاظ ذهنی آمادگی خرید واحد های ارزان تر رو دارند تا گرانتر.موفق باشید.
اقا عالی بود
ممنون از زحمات شما
سلام. ممنون از مطالب ارزشمند شما. خیلی عالی بود
سلام مبلغ صدمیلیون تومان وام دارم می خوام راهنمایی کنید در چه صندوقی سرمایه گذاری کنم که هم بتونم قسط هاش رو بدم هم سود داشته باشه با تشکر
با وام به هیچ وجه اقدام به سرمایه گذاری در بورس یا بازار مالی دیگر نکنید یا حداقل با کل مبلغ وارد نشید چون ریسک ریزش و کم شدن پولتون وجود داره چه برسه به شما که میخواید قسط بدید.
سلام راجب صندوق سهامی بورسیران میتونید توضیح بدید پرداخت سودش به چه صورت است سالیانه هست آیا و اینکه بهترین زمان برای سرمایه گذاری در این صندوق چه زمانی از سال است ممنون
سلام میخواستم بدونم ک هر واحد صندوقهای درآمد ثابت ک خریداری میکنیم همیشه قیمتشان ثابت یا طبق تورم تغییر میکنن؟
با تشکر از راهنمایتون – بیا راست وحسینی بگو ، من 100 میلیون دارم می خواهم چند ماه دیگه هم ازدواج کنم با این 100 میلیون چکار کنم که سود بیشتری کنم در این شرایط اخر سال 98 – بذار صندوق سهام یا با درآمد ثابت ، کدوم صندوق بهتر هست ، ی ساست که اینا ر در بازه بلند مدت مقایسه کرده باشه وجود داره
سلام خداوند به شما خیر بدهد که مشاوره و راهنمایی های تخصصی و صادقانه می دهید سال نو را به شما و همه دوستان تبریک میگویم انشالله با ظهور اقا امام زمان در پناه خدا باشید در شرایط کنونی بنده 100میلیون وام گرفته ام که باید ماهی 5میلیون قسط بدهم لطفا جهت سرمایه گذار ی بنده را راهنمایی بفرمایید یا علی
با سلام
با تشکر از متن مفید مثمرثمر شما
یکی از دوستان به کارمزد اشاره کردند، کارمزد صندوق سرمایهها (ثابت، مختلط و سهامی) چقدره؟
سلام الان به نظرتون کدوم صندوق بیشترین بازدهی رو داره؟صندوق سرمایه گذاری بانک ملی چطور هستش؟ منمیتونم با خودتون مستقیم صحبت کنم ممنون
سلام و تشکر از توضیحات مبسوط و مفصلتان
در مطالعاتی که از سایت شما و چند سایت دیگر داشتم به این نتیجه رسیدم که شاید بد نباشد که برای اخذ سود مناسب و همچنین کم کردن ریسک……پولی که میخواهیم سرمایهگذاری نماییم را به سه بخش تقسیم نماییم.
یک سوم را در صندوق های سرمایه گذاری سهامی
یک سوم را در صندوق مختلط
و یک سوم را در صندوق ثابت
سرمایهگذاری نماییم.
فقط یک راهنمایی میخواستم ازتون ،کاملا درک میکنم به علت بار مسئولیتی که ممکنه داشته باشد برایتان از نام بردن صندوق خاص اجتناب میفرمایید ،ولی با تحلیل و بررسی و توضیحات بسیار بسیار دقیق تان پاسخ شما حداقل برای من حجت است.
اگر خودتان بخواهید در هر سه صندوق سرمایهگذاری بفرمایید ،میشه نام مورد وثوق ترین صندوق را در هر مدل صندوق بفرمایید؟
اگر لطف کنید بسیار بسیار ممنونتان خواهم شد.
با تشکر فراوان