
بازدهی شاخصهای برتر بورسی از اول سال ۹۶ تا اردیبهشت ۹۸
تصور خیلیها این است که دلار و سکه پربازده ترین دارایی سرمایهگذاری از زمان صعود دلار در سال 96 تا به امروز بوده است.
در این نوشته قصد داریم بازده شاخصهای اصلی بازار بورس ایران را با بازدهی دلار و سکه مقایسه کنیم. برخلاف تصور رایج که تنها گزینه حفظ ارزش از پول در برابر تورم را سرمایهگذاری در مسکن و دلار و سکه میداند؛ شاخص فلزات اساسی، فرآوردههای نفتی و… که عموما از شرکتهایی تشکیل شدهاند که بخش بزرگی از درآمد آنها را فروش دلاری و صادرات تشکیل میدهد، نه تنها بازدهی کمتری از دلار نداشته بلکه حتی بهتر عمل کردهاند.
کما اینکه انتظار رشد هنوز برای این شاخصها وجود دارد و این گزارش را دوباره در انتهای سال 98 منتشر خواهیم کرد . بنابراین، یکی از گزینههای خوب برای حفظ ارزش در برابر تورم و حتی رشد سرمایه به هنگام تورم و با نگاه بلندمدت، سرمایهگذاری در سبدهای شاخصهای برتر هست. در این نوشته قصد داریم شما را با پربازدهترین شاخصهای بازار بورس آشنا کنیم.
شاخصها را در نوشتهای جداگانه به طور مفصل توضیح خواهیم داد . بنابراین هم اکنون به توضیح مختصر شاخص بسنده میکنیم. هر شاخص در بورس شامل سبدی مجازی از سهام شرکتهای یک صنعت خاص هست و بازدهی شاخص به معنی میانگین بازدهی شرکتهای بورسی آن صنعت هست. برای مثال شاخص فرآوردههای نفتی به معنی سبدی مجازی از شرکتهای صنعت نفت هست و بازده شاخص به معنی میانگین بازده شرکتهای صنعت نفت هست.
این گزارش را ابتدا با شاخص کل شروع میکنیم و سپس شاخص صنایع پربازده را بررسی میکنیم.
شاخص کل:
شاخص کل سبدی از کل شرکتهای حاضر در بازار بورس ایران است و بازدهی این شاخص به معنی میانگین بازدهی شرکتهای بورسی ایران هست.
معمولا اخبار و رسانهها رشد و افت شاخص کل را گزارش میدهند. مطمئنا این روزها به دفعات شکستن رکورد شاخص بورس را در اخبار شنیدهاید. همانطور که در نمودار زیر میبینیم شاخص کل در سال 96 در کانال 77 آغاز شد و در اردیبهشت امسال به بیش از 210 هزار واحد رسید که یعنی بازدهی 170 درصدی شاخص کل در این مدت.
بازدهی شاخص کل به میزان قابل توجهی از بازدهی شاخصهای پیشرو کمتر است و دلیل آن نیز واضح هست. شاخص کل در حقیقت میانگین شاخص همه صنایع هست. پس طبیعتا یک سری صنایع بهتر از این میانگین و یکسری پایین تر از این میانگین بازدهی داشتهاند.

شاخص فلزات اساسی:
شاخص فلزات شامل شرکتهای تولیدکننده فلزات اساسی از جمله فولاد اصفهان و فولاد خوزستان و ملی مس و سایر شرکتهای این صنعت هستند. بخش قابل توجهی از درآمد این شرکتها از صادرات بوده و وابسته به دلار هست.
در نتیجه شرکتهای این شاخص همیشه با رشد نرخ دلار، بازدهی خوبی نصیب سرمایهگذاران خود کرده اند. نمودار زیر ارزش شاخص فلزات اساسی را از اول سال 96 نشان میدهد. ارزش شاخص در اوایل سال 96 حدود 33 هزار بود که در اردیبهشت 98 به بیش از 152 هزار واحد صعود کرد. بنابراین بازدهی سبد این شاخص در این مدت بیش از 360 درصد بوده است. شاخص فلزات اساسی یکی از پربازدهترین شاخصها در این مدت بوده است.

شاخص کانیهای فلزی:
این شاخص شامل شرکتهای معدن فلزات هست که از یک یاز پربازدهترین شاخصهای بورس در مدت دو سال بوده است. در نمودار زیر مشاهده میکنید که این شاخص از 13 هزار واحد در آغاز 96 به 62 هزار واحد در اردیبهشت امسال رسیده است که بازدهی بیش از 370 درصد داشته است.

شاخص فراوردههای نفتی:
شاخص فراوردههای نفتی شامل شرکتهای پالایشگاهی و سایر شرکتهای صنت نفت میشود. با توجه جهانی بودن قیمت نفت و سایر مشتقات آن، شرکتهای این صنعت نیز بازدهی متناسب با افزایش نرخ دلار دارند . نمودار زیر که ارزش شاخص نفت را از اوایل سال 96 تا به امروز ترسیم کرده است، میبینیم که ارزش شاخص از حدود 200 هزار به بیش از 890 هزار رسیده است . بازدهی شاخص در این مدت حدود 350 درصد بوده است.

شاخص شرکتهای شیمیایی:
این شاخص شرکتهای صنعت پتروشیمی که یکی از صنایع اصلی کشور است را در بر میگیرد. ارزش شاخص شیمیایی در شروع سال 96 ، 4700 بوده که در اردیبهشت امسال به بیش از 12 هزار رسیده است. بازدهی این شاخص در این مدت حدود 160 درصد بوده است.

کاش شاخص سکه رو هم مینوشتید. پیش فروش سکه 1.5 الان میشد 5 تومن. 233 درصد سود و بهتر از شاخص شیمیایی ها هست